Kısa adı SİYAD olan Sakarya İnternet Yayıncıları Derneği‘nin Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Metin Çavdar;’ 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı. SİYAD Başkanı Çavdar, yayınladığı mesajında; 4..
Kısa adı SİYAD olan Sakarya İnternet Yayıncıları Derneği‘nin Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Metin Çavdar;’ 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı.
SİYAD Başkanı Çavdar, yayınladığı mesajında; 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan ‘212 Sayılı Kanunun düzenlenmesinin ardından, Resmi Gazete’de yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak Günü kutlama günü olduğunu söyledi. Çavdar açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere ilişkin işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) ‘212 Sayılı Yasa’nın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin ‘195 Sayılı Yasa’nın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır.’ Dokuz Patron Olayı’ olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca’ Basın’ adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir. Basın Gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. ‘Basın Özgürlüğü’ raporuna göre, 108 gazetecinin tutuklu veya hükümlü olduğu Türkiye, dünyada en çok gazetecinin hapiste tutulduğu ikinci ülke oldu. 2019 yılında Türkiye’de en az 172 gazeteci mahkemelerde haberlerini, yazılarını, yorumlarını çok çeşitli suçlamalar karşısında savunmak zorunda kaldı. En az 60 gazeteci haberleri, yazıları, eleştirileri gerekçe gösterilerek sokak ortasında ya da gece yarısı ev baskınları ile gözaltına alındı. En az 66 gazeteciye 225 yıldan fazla hapis cezası verildi. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı’ olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ halini aldı. Yaşamları her daim mücalede ile geçen gazeteci arkadaşlarımın ’10 Ocak Basın Mücadele Günü’ nü kutluyorum.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)