Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri Diyanet İşleri ve Dini İdare Başkanları Toplantısı Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı. Toplantıya, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım ile Diyanet..
Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri Diyanet İşleri ve Dini İdare Başkanları Toplantısı Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı. Toplantıya, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da katıldı
Diyanet İşleri Başkanlığının tarafından düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri Diyanet İşleri ve Dini İdare Başkanları Toplantısı İstanbul’da yapıldı.
Toplantıya, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Kafkas Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Nauryzbay Taganuly Otpenov, Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Nuriddin Halıknazarov ve Kırgızistan Devlet Din Komisyonu Müdür Yardımcısı Zamir Kozhomberdiev katıldı.
Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, dini idare başkanlarının Ramazan ayını tebrik ederek, ”Ramazan’ın manevi havası içinde Türk İslam dünyasının kadim başkenti İstanbul’da. Böylesine güzel bir toplantıyı tertip etmiş olması dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca bu toplantının koordinasyonunda önemli katkıları olan Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterimize ve ekibine de şükranlarımı sunuyorum. Bütün heyet mensuplarına, gerek Türkiye’den gerek kardeş Türk devletlerinden gelen heyetlere de hoş geldiniz diyorum” dedi.
Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatının 2009 yılında Nahçıvan Antlaşması ile tesis edildiğini ifade ederek, “ Geçen yıl 12 Kasım’da İstanbul’da yapılan tarihi zirvede yeni bir adım atılmış ve teşkilatın adı, Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirilmiştir. Bu dönemde Türkiye dönem başkanıdır. Önümüzdeki Kasım ayında yapılacak zirve ile beraber dönem başkanlığı kardeş Özbekistan’a geçmiş olacak. Teşkilatın, Türk Devletleri Teşkilatı olarak yeniden yapılanmasıyla beraber birçok yenilikte görmekteyiz, özellikle aksakallılar heyetinin temsilcilerinin teşkilat içinde çok daha etkin hale getirilmesi için bir mevzuat oluşturulmuş ve bu çerçevede çalışmalar başlamıştır. Bu bağlamda. Türk Devlet Teşkilatı Aksakallılar Başkanı olarak üye ülkelerden aksakalları geçtiğimiz aylarda İstanbul’a Türkiye’ye davet ettik ve bir istişare toplantısı gerçekleştirildi. Kısa, orta ve uzun vadede yapılması gereken çalışmaları değerlendirdik.” diye konuştu.
“Türk Devletleri Teşkilatının ana gayesi”
Türk Devletleri Teşkilatının temsil ettiği coğrafya ve sahip olduğu imkanları anlatan Yıldırım, “Bu topluluğun amacı, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya’da yaşayan, yayılmış bulunan Türk devletleri ve Türk soylarının refahı, huzuru ve birlikteliğinin daha da muhkem hale getirilmesi olarak belirlenmiştir.” ifadelerini kullandı.
Soğuk savaş döneminin sona ermesiyle beraber 70 yılı aşan Türk devletler arasındaki münasebetlerin kopukluğunun sona erdiğini ve her anlamda hızlı bir gelişmenin görüldüğüne işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:
“Gerek siyasi alanda gerek ticari, gerek turizm gerekse sosyal ve kültürel alanda önemli ilişkiler günden güne artmaya devam etmektedir. Türk Devletleri Teşkilatının ana gayesi de budur. Türk devletleri arasındaki entegrasyonun sağlanması ve refahın, huzurun, güvenliğin bu bölgede tahkim edilmesi anlamını taşıyor. Hele hele son günlerde yaşadığımız krizleri de dikkate aldığımızda teşkilatın önemi bir kez daha kendini göstermektedir.”
“Terör gruplarının İslam’a verebilecekleri zararların önüne geçilmesi için böyle bir toplantıya ihtiyaç var”
Yıldırım, her alanda olduğu gibi dini konuda da ortak bir akla ihtiyaç olduğunu belirterek, “Buna neden ihtiyaç var? Özellikle son yıllarda İslam dinine karşı Batı dünyasında, Hıristiyan dünyasında gelişen İslamofobi veya İslam karşıtlığı, İslam düşmanlığının izale edilmesi, ortadan kaldırılması bir de İslami kisve altında emperyal hedefler uğrunda terör faaliyetine azmettirilen, yönlendirilen grupların DEAŞ, El Kaide, FETÖ gibi grupların İslam’a ve İslam ülkelerine verdikleri, verebilecekleri zararların önüne geçilmesi için de böyle bir toplantıya ihtiyaç var, tam da zamanı. Onun için bir kez daha tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.
“Öyle ümit ediyorum ki bu toplantı bir milattır”
Dini kurumlar arasındaki tecrübe paylaşımının önemine değinen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdü:
“Türkiye, tarihinden gelen kadim bir İslam medeniyetinin merkezidir. Türkiye’nin bu konuda yapacağı her bakımdan büyük katkılar vardır. Öyle ümit ediyorum ki bu toplantı bir milattır ve bundan böyle artık karşılıklı olarak dini idarelerimizin öncelikle ortak akılda bir araya gelmeleri ve bu ortak akıl çerçevesinde gerçek Müslümanlığın, gerçek dinimizin bütün milletlerimize, toplum kesimlerimize en iyi şekilde aktarılması, irşat görevinin en sağlıklı şekilde yerine getirilmesine vesile olacaktır. Eğer bu yapılamazsa maalesef merdiven altı dediğimiz örgütler insanlarımızı zehirlemeye devam edecek ve sonunda da büyük hasarlar büyük tahribatlar yaşamış olacağız. Bunun örneklerini, acı sonuçlarını görüyoruz. O yüzden de bu birlikteliği ben çok önemsiyorum. Biz de Aksakallılar ekibi olarak bu yapı içerisinde üzerimize düşen her türlü katkıyı vereceğiz, vermeye devam edeceğiz.”
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Öncelikli hedefimiz, Müslümanların vahdeti kuşanmalarını sağlamaktır”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise yaptığı konuşmada, Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri Diyanet İşleri ve Dini İdare Başkanları’nı İstanbul’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplantıya katılımları için teşekkür etti.
Aynı inancın, tarihin, kültürün mensupları olduklarını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Bugün de inancımızdan aldığımız güç ve tarihimizden aldığımız ilham ile nice güzel çalışmalar yapacağımıza ve daha güzel bir geleceği beraberce inşa edeceğimize inanıyorum. Bu manada, bütün insanlığın aydınlık geleceği, müşterek huzuru ve sorunların ortak akıl ve işbirliği içinde çözümüne dair çabaları oldukça önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum.” dedi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)